Uber sigurno dolazi u Hrvatsku i Srbiju, ali još traži lokalna rješenja

Featured image

Uber sigurno dolazi u Hrvatsku i Srbiju, odnosno Zagreb i Beograd, jer nam je cilj biti svugdje gdje je ljudima potreban siguran i jeftin prijevoz, potvrdio je izvršni direktor Ubera za Istočnu Europu Anthony le Roux na 8. Weekend Media Festivalu. Odluka kada će Uber ući na tržišta Srbije i Hrvatske još nije donesena, lokalna rješenja se traže, jer se Uber svugdje trudi prilagoditi svoj poslovni model. „Na svakom tržištu očekujemo otpore, zbog toga pažljivo proučavamo regulativu prije dolaska, ali ne smatramo da su tržišta u ovoj regiji izazovnija od drugih“, rekao je le Roux.

Uber je definitivno tehnološka platforma za prijevoz, sigurno nije prijevoznik, jer ne posjeduje vozila, ponovio je le Roux, dodajući da ljudi koji s njima rade nisu zaposlenici, nego poduzetnici.

„Uber je zanimljiv primjer nove definicije rada i zapošljavanja. Tehnologija se odmaknula od klasičnog zapošljavanja, pretvarajući zaposlenike u poduzetnike. Radno vrijeme pritom jest važan problem, ali Uber omogućuje fleksibilnost i otvara nove mogućnosti. Naši suradnici u prosjeku zarađuju više od klasične konkurencije, zato je Uber bolji“, ustvrdio je le Roux u Rovinju. Smatra da je to sasvim nova ekonomska platforma koja se može primijeniti i u mnogim drugim sektorima.

Dejan Ljuština iz PwC Hrvatska predstavio je podatke prema kojima digitalizacija raste eksponencijalno, pa će uskoro zavladati i u mnogim drugim sektorima. Velike kompanije koje se nisu prilagodile digitalizaciji, poput Kodaka, propale su. Četvrta industrijska revolucija, kojoj svjedočimo, već nam donosi novosti poput isporuke robe bespilotnim letjelicama, pametnih kuća ili automatskog osiguranja automobila. „Kompanije da bi opstale moraju promijeniti poslovne modele u skladu s digitalizacijom, ali se digitalizirati i iznutra, što znači prihvatiti digitalnu kulturu, ali i dobra rješenja uspješnih digitalnih kompanija, poput onih koje uopće nemaju call centre“, rekao je Ljuština.

Sljedeći sektori u kojem će digitalizacija donijeti velike promjene su energetika i bankarstvo, a među vjesnicima tog trenda je Telenor banka Srbija, čiji predsjednik Uprave Martin Navratil kaže da su u Srbiji ušli u segment internet bankarstva zbog toga što su vidjeli prostor u, s jedne strane, visokom udjela gotovinskih transakcija, a s druge strane u velikom broju korisnika interneta. „Ugodno smo iznenađeni reakcijom na našu uslugu, sad smo jedna od najbrže rastućih banaka u regiji. Imamo gotovo 90.000 korisnika, a korištenje internet bankarstva gotovo se utrostručilo“, rekao je Navratil. Ipak, on smatra da bankarstvo samo po sebi neće odumrijeti, ali hoće oni koji se njime danas bave.

Božidar Pavlović iz EGCP Hrvatska slaže se da se sadašnje banke očajnički moraju promijeniti, jer će ih progutati nove banke. Fizičko bankarstvo jedan je od poslova koji odumire zato što nitko zapravo ne voli ići na šalter banke, kaže Pavlović. Zato banke moraju promijeniti poslovni koncept, inače su zrele za propast.