U Konzumovoj bazi podataka više od milijun potrošača

Featured image

U svojoj bazi podataka Konzum trenutno ima više od milijun evidentiranih potrošača, a njih 400.000 svakog tromjesečja prima knjižice s posebnim pogodnostima, otkrio je predsjednik Uprave Konzuma Darko Knez tijekom svog predavanja na Weekend Media Festivalu. Knez naglašava kako su svi podaci o kupcima zaštićeni i obrađuju se isključivo pomoću šifri i broja kartica. Detaljni podaci o preferencijama i  kupovnim navikama  svakog pojedinog kupca omogućavaju da se kupcima ponude proizvodi iz slične grupe proizvoda, ali i akcije na proizvode koje često kupuje.

Kao još jedan iznimno važan faktor za uspješnost prodaje Knez navodi rješavanje problema s blagajnama koje su često najveći izvor frustracije kupaca. Trenutno se puno radi na tome da se u trgovinama pojednostavni proces plaćanja. U tu svrhu u pojedine trgovine uveden je inovativni proizvod, kolica nazvana Shop&Touch, koja imaju  zaslon osjetljiv na dodir za komunikaciju s korisnikom, te barkod čitač za jednostavno učitavanje informacija o proizvodu. Ova kolica omogućila su automatsku naplatu kupljenih proizvoda na blagajni, jer kupci sami skeniraju sve proizvode koje kupe, te tako mogu zaboraviti na duga čekanja u redovima.

Osim programa vjernosti Knez se osvrnuo  na novitete u online trgovini. Ističe kako se sve više radi na revitaliziranju online trgovine, ali unatoč popularnosti online kupnje najveći promet maloprodajni lanci i dalje ostvaruju u fizičkim  trgovinama u kojima akcijske cijene imaju izuzetno veliki utjecaj na potrošnju. Od 28% pučanstva koje koristi internet za kupovinu tek 1-2% koristi online trgovine za kupnju prehrambenih namirnica. Kao najvažnije faktore uspješnosti online prodaje navodi dostupnost traženih proizvoda, svježinu i kvalitetu, cijenu, pažnju poklonjenu kupcu i minimalnu naknadu za distribuciju proizvoda.