Stvaranje globalnog branda iliti hrvatski Downton Abbey

Featured image

Stvaranje kvalitetnog i dugotrajnog televizijskog serijala je težak zadatak koji iziskuje mnogo znanja, velik budžet i nešto sreće. Stvaranje serijala koji će tu uspješnost postići na globalnoj razini je nešto sasvim drugo. Glavni direktor Antenna Internationala Pete Smith podijelio je svoje znatno iskustvo vezano za stvaranje dugotrajnog branda koji je sposoban zaživjeti na globalnoj razini i olakšati stvaranje jednako uspješnih proizvoda u budućnosti.

„Da biste stvorili globalan brand morate biti sposobni donijeti 100 odluka. Naravno, u industriji je uvijek potrebno raditi kompromise i neće sve ispasti onako kako ste to zamislili, ali moglo bi se reći da imate pravo biti izuzetno zadovoljni ako 70% odluka koje donesete budu ispravne“, rekao je Smith.

Također je istaknuo važnost kvalitetnih pisaca kojih uvijek fali u industriji, pošto kvalitetan scenarij čini temelje za nastanak globalnog branda. Pete ističe koliko je zapravo važno poistovjetiti se s publikom kojoj je program namijenjen, jer primjerice strani program koji je uspješan u SAD-u, s istim scenarijem prilagođen ciljnoj skupini u nekoj drugoj zemlji može ostvariti znatno veći uspjeh od originalne američke verzije.

„Tako dolazimo do najvažnijeg aspekta svake industrije, pa tako i ove, a to je novac. Novac nije adekvatna zamjena za srce i dušu koje jedan uspješan projekt mora imati da bi bio uspješan, ali otvara mnogobrojne mogućnosti za poboljšavanje scenografije, produljenje pripremnog perioda i višestruko popravljanje scenarija. Ti aspekti neće učiniti projekt kvalitetnim ali mogu iz nečeg kvalitetnog stvoriti idući globalni hit, a upravo to je naš cilj“, dodao je Pete.

Na pitanje što bi bilo potrebno da se Hrvatska etablira kao regija koja je sposobna stvoriti programe koji ostvaruju regionalni i svjetski uspjeh, Pete je naveo nekolicinu prednosti poput niskih troškova produkcije, prihvatljivih stopa poreza i kvalitetnog glumačkog kadra. Negativni faktori su nedostatak potrebne infrastrukture poput studija za snimanje te nedostatak talentiranih pisaca, što je problem koji prevladava i u ostatku svijeta.