Programmatic nije zamjena za izravan kontakt s klijentom

Featured image

Caspar Schlickum počeo je karijeru s 15 godina u agenciji na praksi i od tada je u oglašavanju. Šest godina je radio u investicijskom bankarstvu, ali kao savjetnik za tehnologiju, komunikacije i infrastrukturne projekte u azijsko-pacifičkoj regiji.

Recite nam više o Xaxisu, koje su vaše dužnosti? Koje mogućnosti i usluge nudite?

Glavni sam izvršni direktor Xaxis EMEA odgovoran za upravljanje operacijama i vođenjem strateškog razvoja Xaxisa u cijelog regiji. Xaxis je globalna digitalna medijska platforma koja programatički spaja oglašivače s publikom preko svih adresabilnih kanala. Kroz stručnu upotrebu podataka i oglašavačke tehnologije uz neusporedivo dobre odnose s medijima, Xaxis isporučuje rezultate za više od 2800 klijenata na 40 tržišta Sjeverne Amerike, Europe, Pacifičke Azije, Južne Amerike i Bliskog Istoka. Oglašivači koji rade sa Xaxisom postižu iznimno visok povrat na trošak oglašavanja kroz naše medijske proizvode kao i kroz naše specijalističke tvrtke, Light Reaction, Bannerconnect i ActionX.

Xaxis industriji nudi najiscrpnija rješenja programatskih medija kroz sve digitalne kanale i uređaje. Oglašivači i izdavači su međusobno približeni unutar konsolidirane platforme koja obuhvaća ponudu i potražnju uz benefite od inovativnih proizvoda koji mijenjaju pravila igre, najmodernije tehnologije koja uključuje našu Data Management platformu zvanu Turbine, jedinstvenih i anonimnih cross-channel svojstava te jakog insighta i analitike.

Na Weekend Media Festivalu ste govorili o jednom od glavnih buzzworda godine: programmatic. Možete li ga ukratko opisati i reći zašto je toliko bitan?

Jednostavno rečeno, programatske tehnologije nam omogućavaju upravljanje medijskom potrošnjom na temelju podataka. Drugim riječima, možemo bolje probrati ciljnu skupinu zbog boljeg usredotočavanja na medijsku egzekuciju. Podaci su srž ovog novog programatskog ekosistema. A kako su podaci ključni, prvi korak bi bio razumijevanje koje podatke možete dati vašim programatskim partnerima kako bi imali pozitivne rezultate i razumijevanje koje podatke oni daju kako bi podržali vaše.

Zašto je programatski buying, koji se obavlja automatski, bolji od buyinga koji radi osoba?

Izdavači i oglašivači znaju da programatska tehnologija nije zamjena za izravan kontakt s klijentom, već je u stvarnosti vrlo djelotvoran i unosan zaključak. Odstranjivanjem zamornog, ručnog rada, programatska tehnologija omogućuje proces kupnje oglasnog prostora preko takozvane kupnje ciljne skupine učinkovitijim i vjerodostojnijim.
Važno je ne izgubiti iz vida činjenicu da iako je programatska tehnologija ključna; ljudi koji stoje iza te tehnologije su pravi upravitelji. Uz automatizaciju najvažniji je ljudski dodir – razumijevanje koje gumbe stisnuti ili koju polugu povući (i u kojem redoslijedu) ključno je kod razvijanja i implementacije uspješnih programatskih oglašivačkih kampanja.

Što automatizacija kupnje oglasnog prostora u stvari znači za jednu digitalnu agenciju?

Svaka agencija, klijent i izdavač koriste nove tehnologije na različite načine. Očekujem da će, kako postaju sve više prošireni među kanalima, početi utjecati na već utemeljene industrijske strukture. Ovo se već događa – kako bismo zaista iskoristili prednosti programatske tehnologije, moramo uključiti i kreativu. Već danas radimo s kreativnim agencijama na WPP-u na potpuno nov i uzbudljiv način.

Osim programmatica, koji su drugi buzzwordi godine na koje bi agencije trebale obratiti pažnju?

Sve je veći udjel mobilnih kanala. Ako ne sežete i ne privlačite potrošače preko mobilea, vjerojatno ćete izgubiti veliki dio ciljne skupine. Moment Marketing: usredotočavanje na sadašnjost ključno je za svaku marketinšku strategiju jer postoji kako bi se adaptirale komunikacije i poruke na osnovi događaja ili određene situacije kao što su vremenske promjene ili trendovi na financijskom tržištu. Rastom programmatica i razvojem novih tehnologija, sada to možemo balansirati i iskoristiti optimalni vremenski period kako bismo stvorili veću važnost branda ciljnoj skupini, ovisno o događaju ili određenoj situaciji.

I na kraju: je li je istina da držite svjetski rekord za najveći broj uzastopnog,  izmjeničnog podizanja obrva u minuti? 

Da, 226! https://recordsetter.com/world-record/alternating-eyebrow-twitches/4771