Weekend Govornici

Ana Anđelić

5 pravila modernog marketinga (i kako ih ovog trenutka možete upotrijebiti)

@andjelicaaa

Ana AndjelicHavas Lux Hub, viša potpredsjednica i direktorica za globalnu strategiju (SAD)

Tko je? Ana je viša potpredsjednica i direktorica za globalnu strategiju tvrtke Havas Lux Hub, globalne strateške savjetodavne tvrtke koja radi s vrhunskim luksuznim, modnim i lifestyle brandovima, a The Guardian ju je uvrstio među deset najboljih stratega.

Što je sve radila? Doktorirala je sociologiju na sveučilištu Columbia i radila za najbolje svjetske reklamne agencije poput Droga5, HUGE i AKQA. Poznata je po futurističkom pristupu strategiji, rukovodila je osmišljavanje digitalnih brand iskustava i poslovnih rješenja za svjetske brandove Topshop, PUMA, ALDO, LVMH, Tom Ford, Replay, Bloomberg Media, Peninsula hoteli i Toyota. Njezini su se radovi pojavili na Fast Companyju, Adweeku, Advertising Ageu, Campaignu, u Luxury Dailyju, Communication Artsu i The Guardianu.

 

Jana Savić Rastovac

@janasavic

Jana Savic RastovacMcCann Beograd, kreativna direktorica (Srbija)

Tko je? Jana je kreativna direktorica u agenciji McCann Beograd. Rođena je u bivšoj Jugoslaviji i živjela je u četiri države bez napuštanja rodnog Beograda. Vjeruje da ovaj posao ostavlja duboke tragove u popularnoj kulturi i da se stoga industrija treba ponašati odgovorno.

Što je sve radila? Završetkom studija sociologije na Beogradskom univerzitetu, započela je karijeru u oglašivačkoj industriji stvarajući kampanje za brandove poput Coca-Cole, Carlsberga, Nestlea i MTV-a. Osvojila je Brončanog lava na Festivalu u Cannesu 2011. godine za kampanju NISTE SAMI, a finalisti Eurobest i Goldendrum festivala nose njezin potpis.

O čemu će Ana i Jana govoriti na Weekendu? Marketingu treba resetiranje. Njegovo je polje djelovanja trenutačno globalno, digitalno, iskustveno i usklađeno s modernim vrijednostima. Potrošač sljedeće generacije očekuje jednaku razinu besprijekornosti i pogodnosti od etabliranih brandova, kao što već dobiva od skorojevića poput Ubera, Net-a-Portera ili pak Warbyja Parkera. Da bi mogli pobijediti u novom prostoru, tradicionalne tvrtke trebaju razmišljati poput razarača. Trebaju iz obrane krenuti u napad, prilagoditi se ili odbaciti prethodno uspješne pristupe. Nove se marketinške strategije nalaze na križanju emocionalne naracije i tehnologije, proizvoda i usluga, uslužnosti potrošaču i mjerljivih poslovnih rezultata. Preslikavaju plan koji su utrli startup-ovi s korištenjem novih platformi i tehnologija kako bi ponovno odredili poslovanje i prilagodili se, postali jači nego ikada. Ana će predstaviti pet pravila koja marketing treba usvojiti kako bi postao pokretačka snaga iza poslovne transformacije, a Jana će istražiti kako ta pravila mogu bi primijenjena u kontekstu država u okružju.


John Conlon

TV Redefined

Viacom_full 

John Conlon 03Viacom International Media, potpredsjednik za istraživanja skupina za Ujedinjeno Kraljevstvo (Velika Britanija)

Tko je? Potpredsjednik je za istraživanja skupina za Ujedinjeno Kraljevstvo u tvrtki Viacom International Media Networks. Nadzirući sve istraživačke aktivnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji i istočnoj Europi, John se usredotočio na rukovođenje i podržavanje razvoja VIMN poslovnih jedinica analizom i uvidima podataka o publici.

Što je sve radio? Prije te dužnosti, bio je viši direktor za istraživanja u Nickelodeonu UK te je nadgledao brojne istraživačke inicijative uključujući studije o pozicioniranju brandova, proizvodima i istraživanju publike. Predvodio je puštanje programa Nickelodeon Kids i Family Panel, a 2012. razvija Research Road Show, multimedijsku trgovinsku prezentaciju za Nickelodeonove komercijalne partnere, utemeljenu na istraživanju u Ujedinjenom Kraljevstvu i na međunarodnoj razini. Predstavio je Nickelodeonove rezultate istraživanja na događaje na MRS Konferenciji za djecu i mladež te na Marketinškom tjednu dječje konferencije. Prije Nickelodeona, bio je član tima koji je pustio TV kanale u Ujedinjenom Kraljevstvu –  riječ je o zajedničkom pothvatu BBC Worldwidea i Virgin Medije. Diplomiravši fiziku i menadžment na King’s Collegeu u Londonu, karijeru započinje istraživanjem tržišta u BMRB-u .

O čemu će govoriti na Weekendu? Nekoć je televiziju bilo lagano odrediti. Mogli ste zamisliti scenu: osoba bi sjedila ispred televizora gledajući sve što se u tom trenutku prikazivalo. Danas je televizija mnogoznačan pojam. I dalje može označavati pojedinca koji gleda linearan program na uobičajenom televizijskom prijamniku – ili pak pretjerano gledanje serija na Netflixu preko tableta, ili možda nadoknađivanje propuštene epizode omiljenog šoua na VOD-u, ili čitanje o novoj emisiji na pametnom telefonu tijekom povratka kući autobusom. Mogućnosti su neograničene.

U kratkom je razdoblju sadržaj postao dostupan bilo gdje i bilo kada. Tako se otvaraju neograničene mogućnosti gledanja. Televizija se brzo i radikalno ponovno određuje. Zbog toga su mnogi predviđali njezin kraj. No, je li to zapravo istina?

VIMN je proveo istraživanje TV RE(DEFINED) o tome kako ljudi danas gledaju televiziju koja prolazi transformaciju. Rezultati su iznenađujući i zapravo utješni. U svijetu koji je sve više digitalno povezan, televizija i izvrsne priče spajaju ljude – možda čak i više nego prije.

TV RE(DEFINED) objašnjava kako se razvijaju navike gledatelja u cijelom svijetu – kako otkrivaju i uživaju sadržaj –  ilustrira na koji način stvaraoci sadržaja i pružatelji televizijskih usluga mogu ponovno uspostaviti odnos s gledateljima u novom okruženju.
VIMN je proveo duboke videoetnografije s potrošačima. Razgovarali su s više od 10 500 sudionika u dobi od 6 do 34 godine i analizirali 26 866 navrata gledanja programa u četrnaest država – Brazilu, Meksiku, Indoneziji, Filipinima, Australiji, Maleziji, Singapuru, Rusiji, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Poljskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.


Mark Dek

Živimo u nevjerojatnom vremenu. Osim ako ste banka.

@FutureDek

Mark DeckClockwork B.V., savjetnik za inovacije i iskustvo kupaca (Nizozemska)

Tko je? Mark je savjetnik za Clockwork B.V. Pomaže tvrtkama u uvođenju inovacija u poslovanje, a  glavni je čimbenik pritom buđenje znatiželje, stalno istraživanje i eksperimentiranje s novim tehnologijama.

Što je sve radio? Prije inovacija i (vizualnog) pripovijedanja, bio je arhitekt u području urbanizma i prostornog planiranja. U posljednjih nekoliko godina stekao je znatno iskustvo u financijskoj industriji baveći se istraživanjem i projektima inovacije za četiri velike banke u Nizozemskoj. Osmislio je inovacijsku platformu Futuredesk za jednu od njih. Na ovogodišnjem Weekendu možete čuti više o njegovim, ujedno inspirativnim i šokantnim, uvidima u budućnost bankarenja.

O čemu će govoriti na Weekendu? Softver jede svijet, riječi su Marca Andreessena, poznatoga karizmatičnog ulagača iz Silicijske doline. Sve što gledamo proteklih nekoliko godina potvrđuje njegovu izjavu. Promatrajući konvergenciju sociala, mobilea, analitike (big data) i clouda te rast robotike i 3D printa, teško je uopće zamisliti kakve nam promjene dolaze. Dek pokušava dokučiti te promjene u svijetu za koji nam se čini da se u njemu dosad malo toga promijenilo – riječ je o financijama. Financije dosada nisu osjetile drastične promjene, no Mark će nam dokazati da ono što tek dolazi može uplašiti i najtvrdokornijeg bankara.


Damjan Geber

Shoppers Are Humans Too

Damjan Geber

Brigada, vlasnik i kreativni direktor, Hrvatska

O čemu će pričati na Weekendu? Tijekom godina specijalizacije u analizi i osmišljavanju uspješnih prodajnih koncepata, uspjeli smo pronaći određene ‘uzorke’ u ponašanju kupaca na prodajnom mjestu koji su izravno povezani s organizacijom i dizajnom prostora. U suradnji sa stručnjacima na području bihevioralne psihologije, razvijena je metoda analize utjecaja prodajnog prostora na ponašanje kupaca te konkretne smjernice kako se kvalitetnom prostornom organizacijom može pozitivno utjecati na donošenje odluke o kupnji. U svijetu u kojem se svakodnevno traže novi načini za uvođenje digitalnih tehnologija u fizički prostor. Ta metoda spaja naše pozitivne navike u internetskoj kupovini sa stvarnim svijetom na vrlo jednostavan i logičan način.


Jonathan Hirshon

PR Secrets of Silicon Valley

@jhirshon

Horizon Communications, glavni direktor (SAD)

Tko je? Jonathan Hirshon, guru iz Silicijske doline prema BusinessWeek-u, u posljednjih je dvadeset sedam godina usredotočen na high tech PR. Ima opsežno korporativno i agencijsko PR iskustvo i povijest organiziranja uspješnih svjetskih PR kampanja za Sony, Apple i Pioneer. Bio je savjetnik mnogim popularnim startup-ovima iz Silicijske doline.

Poštuju ga vodeće medijske kuće, analitičari i tehnološki klijenata zbog detaljnog tehnološkog znanja i jedinstvene mješavine strastvene evangelizacije, savjeta, intuitivnog razumijevanja PR-a i dinamike tržišta. Organizirao je neke od najuspješnijih launcheva i PR programa u povijesti Silicijske doline. Bivši je član SMPTE i aktualan član IEEE. Piše i haiku – dostupan na Amazonovim e-knjigama, http://goo.gl/NOyZte te dnevne “The Food Dictator” blogove, http://www.thefooddictator.com.

Što je sve radio? Bio je PR menadžer i glasnogovornik za Sony Corporation tijekom njegova vrhunca. Predstavljao je tvrtkine non-consumer poslovne jedinice. S dvadeset pet godina postao je jedan od najmlađih menadžera u korporativnoj povijesti Sonyja. Njegova je funkcija uključivala savjetovanje vrhunskog menadžmenta, svakodnevnu PR aktivnost te kontrolu višemilijunskog budžeta.

Horizon ga je za njegovu stručnost nagradio statusom Agency of Record. Hirshon je omogućio veliki raspon PR strategija za Apple, SGI i ostale Fortune 500 tvrtke, te veliki broj top-tier startup-ova.

Dvaput je profiliran u BusinessWeeku, New York Timesu, RJ Magazineu, San Jose Mercury Newsu. Sudjelovao je u razvoju nekoliko velikih tech news outleta. Držao je govore u nekoliko prestižnih ustanova, uključujući Reuters Foundation Digital Vision Program na Stanfordu.

O čemu će govoriti na Weekendu? Oslanjajući se na dvadesetpetogodišnje iskustvo u tehnološkom PR-u s Appleom, Sonyjem i mnogim europskim te američkim startup-ovima, objasnit će što treba, a što ne treba raditi u odnosima s javnošću na primjeru Silicijske doline uz dozu humora, istine kao i stečenih uvida preko stotinu priznatih tvrtki.


Colin Jackson

Wings for Life World Run: How To Create a Great Campaign for a Good Cause

WFL_WR_cmyk_pos

@ColinJackson

Colin Jackson poses for a portrait during the Wings for Life World Run Press Conference in Oporto, Portugal on January 29th, 2015

Wings for Life World Run, glavni sportski direktor utrke (Velika Britanija)

Tko je? Colin Jackson jedan je od najvećih sportaša u povijesti Velike Britanije, višestruki svjetski i europski prvak, svjetski rekorder u trčanju s preponama. U 2013. godini pokrenuo je vlastiti humanitarni projekt za pomoć oboljelima od raka prostate Go Dad Run, koji se održava na Dan očeva. Nakon prve uspješne godine, utrke se sada održavaju jednom godišnje diljem Velike Britanije. Osim toga, Colin je ambasador i sportski direktor jedinstvene svjetske utrke, koja je u posljednje dvije godine svijet spojila pomoću jednog zajedničkog cilja – ozljede leđne moždine učiniti izlječivima. Riječ je o utrci Wings for Life World Run, koja će se 2016. godine po treći put održati u Zadru i ostatku svijeta.

Što je sve radio? Colin je izvještavao za BBC Athletics s Olimpijskih igara u Ateni i sa svih većih atletskih događanja, uključujući i Olimpijske igre 2012. u Londonu. Osim sportskog izvještavanja, bio je jedan od voditelja jutarnje emisije Sunday Life na BBC1 te nas je svojim plesačkim umijećem zaslijepio na Strictly Come Dancing (Ples sa zvijezdama) gdje je ušao u finale. Nedavno se pojavio na Dancing on Ice Goes Gold ITV-a i 24 Hours in the Past BBC-a.

Pokrenuo je 2013. Go Dad Run na kojem je prikupljao pomoć za oboljele od raka prostate. Najbolja se  i najveća dosadašnja utrka očekuje 2016.! Colin se pridružio Red Bullovoj kampanji Wings for Life kao svjetski ambasador i direktor utrke.

O čemu će govoriti na Weekendu? Wings for Life World Run istodobno započinje na nekoliko desetaka lokacija u svijetu. U jednom danu porazi sve vremenske zone, doba dana, prostorne granice te godišnja doba. Utrka pomaže radu zaklade Wings for Life, koja se već više od desetljeća bavi financiranjem najnaprednijih istraživanja ozljeda leđne moždine. U prve dvije godine utrka je prikupila više od sedam milijuna eura. Ukupni se iznos ulaže u istraživanja, a Red Bull pokriva administrativne troškove i organizaciju utrke. U priču su utkali jednu potpuno novu zajednicu, zajednicu koja diljem svijeta širi  pozitivne vibracije i vjeru u jedan cilj – da će ozljede leđne moždine postati izlječive, a duh utrke proširio se od jednog dana na cijelu godinu i odbrojavanje do svake nove utrke.


Erik Meldik
Čeněk Stýblo

Life of a YouTuber

@ErikMeldik , ViralBrothers, Brother (Češka)

@CenekStyblo, ViralBrothers, Brother (Češka)

viralbrothers.jpg

Tko su? Eric Meldik i Čenek Stýblo prijatelji su i YouTube dvojac poznatiji kao ViralBrothers. Dijele viralnu ljubav prema podvalama. Udruženi podvaljuju javnosti, iako su donedavno bili usredotočeni na isključivo međusobne podvale.

O čemu će govoriti na Weekendu? Jeste li se ikad zapitali kako doista uspjeti na YouTubeu, a iz male ste države? Ovo je priča o dvojici strastvenih YouTubera koji vole svoj posao, i pritom imaju gotovo milijun pretplatnika, svjetsku publiku, partnerstva s brandovima… A usput se vrhunski zabavljaju.


Lynne Montgomery

Izazov lidera: Kako maksimizirati potencijal generacije Y! 

cotrugli_full

Lynne MontgomeryCOTRUGLI poslovna škola, potpredsjednica (Velika Britanija/Hrvatska)

Tko je? Profesorica je na međunarodnim diplomskim i postdiplomskim studijima s petnaestogodišnjim predavačkim iskustvom te prepoznavanjem visokih potencijala i potreba novih generacija.

Što je sve radila? Dr. Montgomery predavala je i držala upravna mjesta na različitim sveučilištima u istočnoj Europi. Autorica je mnogih knjiga i publikacije te dobitnica međunarodnih priznanja. Ima devetogodišnje iskustvo u razvoju poslovanja, savjetovanju i odnosima s javnošću.

O čemu će govoriti na Weekendu? ‘Znamo da visoki potencijali trebaju pamet i iskustvo da bi mogli napredovati, no sposobnosti i iskustvo samo su dio recepta. Na osnovi naših benchmarking studija znamo da oni s visokim potencijalom ne uspijevaju, no ne zato što nisu sposobni’, riječi su Jeana Martina, izvršnoga direktora Vijeća za korporativno rukovodstvo. Nastavlja: ‘Većina ih ne uspije zato što nisu angažirani i zato što ono čime se bave zapravo nije ono što žele.’ Ta će prezentacija rukovoditelje potaknuti na razmišljanje, raspravu i razgovor o nekim novim idejama – tko su zapravo njihovi mladi djelatnici, što misle –  te najvažnije kako iz njih izvući najbolje.


Brian Morrissey

5 megatrendova u medijima

@bmorrissey

Brian MorriseyDigiday, predsjednik i glavni urednik (SAD)

Tko je? Brian Morrissey je predsjednik i glavni urednik Digidayja, vertikalne medijske tvrtke koja pokriva digitalne medije i marketinšku industriju. Diplomirao je novinarstvo na Columbia University Schoolu.

Što je sve radio? Prije nego što se 2011. pridružio Digidayju, Morrissey je bio digitalni urednik u Adweeku šest godina. Tijekom tog razdoblja, upravljao je pokrivanjem digitalnih medija i marketinga te je često govorio na konferencijama u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi. Ima gotovo desetljeće iskustva u toj industriji. Ranije je pisao za DM News, ClickZ i Silicon Alley Reporter.

O čemu će govoriti na Weekendu? Medijsko je poslovanje u povijesnoj tranziciji iz analogne u digitalnu medijsku eru. Svi izdavači premještaju se s točke A na točku B – a točka B stalno izmiče. Od pomaka na mobilno do rasta programskog, izdavači otkrivaju da su njihovi prošli modeli ugroženi. Prezentacija će se temeljiti na najvećim silama koje ugrožavaju izdavaštvo – i na one izdavače koji se prilagođavaju na način da te sile okreću u svoju korist.


Piero Poli

Agencija uzvraća udarac – pogled iz Dubaija

@pieropoli

Piero PoliHavas Worldwide, generalni direktor (Ujedinjeni Arapski Emirati)

Tko je? Piero je za Havas razvio integriranu digitalnu ponudu te upravljao globalnim strateškim i digitalnim inovacijama za njihove najveće klijente, a u ožujku 2015. postao je glavni direktor Havasa Worldwide UAE.

Što je radio? Karijeru započinje u Deloitte Consultingu u Australiji, zatim seli u London i zapošljava se u digitalnim agencijama Lbi i Agency.com, a potom postaje međunarodnim direktorom digitala za EMEA tržište u Warner Musicu. U digitalnoj je domeni i komunikacijama već trinaest godina. Vodio je digitalne i kreativne timove u tvrtkama u Australiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj, Španjolskoj i na Bliskom istoku.

O čemu će govoriti na Weekendu? Nekoć su oglašivačke agencije stvarale vrijednosti za klijente. Stvarale su velike ideje i velike retainere. Neki se sjećaju se tih vremena. Zbog digitalizacije mnoge agencije propituju vlastitu ulogu. Godinama su se za posao borile s izdavačima, koji postaju agencije, malim studijima, čak i tehnološkim tvrtkama. No, dolazi vrijeme agencija. Piero Poli objasnit će nam kako izgleda nova agencija koja hrabro uzvraća udarac.


Pete Radovich

Najgledaniji događaj na svijetu! 50 godina Super Bowla

@PeteRadovich

Pete RadovichCBS, redatelj i producent (SAD)

Tko je? Producent i redatelj koji je osvojio 28 Emmyja, Amerikanac hrvatskog podrijetla, kreativni direktor  CBS Sportsa i čovjek na čelu predstavljanja najgledanijeg događaja na svijetu – Super Bowla.

Što je sve radio? Karijeru započinje kao student na praksi u NBC Sportsu, a danas je kreativni direktor zadužen za predstavljanje američkog neslužbenog praznika – Super Bowla. Jedanput godišnje preko 100 milijuna Amerikanaca nalazi se ispred televizora zbog utakmice američkog nogometa koja je postala kulturni fenomen. Ukratko, na svijetu ne postoji ništa približno slično. Super Bowl jedan je od najgledanijih televizijskih događaja, događaj koji u Sjedinjenim Američkim Državama rutinski privuče stotine milijuna gledatelja te nekoliko milijuna gledatelja u svijetu. Mnogi medijski stručnjaci počeli su nagađati da bi CBS-ovo pokrivanje ovogodišnje utakmice u San Franciscu u veljači moglo postati najgledaniji američki televizijski program u povijest s procijenjenih 115 milijuna gledatelja.

O čemu će govoriti na Weekendu? Pete Radovich pokušat će objasniti kako je Super Bowl nadišao sportski događaj i zašto ne postoji ništa slično u američkim medijima – uključujući i glamurozna slavlja prije utakmice, visokoprofilirani šou u poluvremenu s nastupima Madonne, Princea i Beyonce, kao i reklame tijekom utakmice koje oglašivače stoje oko pet milijuna dolara za tridesetsekundni spot. Pridružite nam se jer će nas Radovich odvesti iza kulisa planiranja jednog od visokoprofilnih, složenih i  izazovnih televizijskih emitiranja na svijetu.


Atanas Raykov

Nove mogućnosti za društvenu interakciju s digitalnom javnošću 21. stoljeća

Media_Polis_full

@AtiRaykov

Atanas RaykovViber, Generalni direktor CIE (Bugarska)

Tko je? Atanas Raykov veteran je mobilne komunikacije s više od 10 godina iskustva rada na bugarskom tržištu. Raykov se pridružio Viberovom timu te će na novom položaju nadgledati dodatni razvoj poslovanja Vibera u regiji Centralne i Istočne Europe s posebnom pažnjom na tržišta Bugarske, Grčke, Srbije i Mađarske.

Što je sve radio? Raykov je proveo deset godina razvijajući mobilnu tehnologiju za telefoniju i VAS usluge pri najvećem mobilnom operateru u Bugarskoj. Radio je i na kreiranju i jačanju lokalnih startupova s fokusom na mobilnu telefoniju.

O čemu će govoriti na Weekendu? U eri u kojoj dolazeće generacije potrošača i digitalne javnosti većinom komuniciraju unutar chat grupa (za razliku od prijašnje prakse – kroz društvene mreže sa širokim krugom javnosti), pristup proizvođača sadržaja i brandova odjeće trebao bi se mijenjati u korist efikasnoj komunikaciji prema korisniku. Ovo će se predavanje fokusirati na načine pomoću kojih je moguće to ostvariti, te što vam može dati prednost u današnjem svijetu digitalnih platformi.


Caspar Schlickum

Buzzword: Programmatic 

xaxis_i_mediacom_full

@CasparSch

Caspar SchlikumXaxis EMEA, direktor (Velika Britanija)

Tko je? Caspar Schlickum direktor je tvrtke Xaxis EMEA, a bavi se upravljanjem operacija i rukovođenjem razvoja poslovanja Xaxis-a u 18 zemalja. Odlikuje ga veliko iskustvo u digitalnim medijima i marketingu temeljeno na istraživanju tržišta.

Što je sve radio? Diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu Monash u Melbournu u Australiji, a magistrirao na London Business School i Kellogg Graduate School of Management. Prije no što je započeo karijeru u marketingu, Caspar je šest godina proveo u investicijskom bankarstvu te je bio komercijalni direktor za razvoj jedne od najvećih australskih izdavačkih kuća, Fairfax Digital. Proveo je četiri godine radeći za Mindshare otkrivajući potencijalne klijente, a potom za Kantar, tvrtku koja se bavi istraživanjem tržišta.

O čemu će govoriti na Weekendu? Programmatic je uz native advertising sigurno buzzword godine. Svi o tome pričaju, a malo ih doista zna o čemu se radi. U Europi je još uvijek u začecima, dok na najvećem tržištu SAD-a programming postaje osnovni pristup zakupu medija. Ukratko, programmatic predstavlja automatizaciju zakupa medija i optimizacije kampanja zahvaljujući razvoju tehnologije. Sve što vas zanima o ovom procesu koji će zauvijek promijeniti kako kupujemo medije, objasnit će Casper.


Pete Smith

Kako stvoriti i svijetu prodati uspješan TV projekt u regiji: Je li moguć balkanski Downtown Abbey?


Pete SmithAntenna Group, direktor (Grčka)

Tko je? Pete Smith je izvršni direktor sa značajnim dostignućima u međunarodnom medijskom poslovanju. Ima jaku pozadinu u prodaji, marketingu i akvizicijama te je usavršio stvaranje i izvođenje strateških ciljeva, razvoj međunarodnih izvršnih timova što rezultira znatnim rastom prihoda. Strateški je mislilac sa djelotvornim interpersonalnim stilom. Nedavno je Pete postao glavni direktor Antenna Internationala te je odgovoran za vođenje Antennine europske mreže. Organizacija je usredotočena na brzi rast svojih medijskih imovina u Istočnoj Europi te investira u emitiranje i digitalne kompanije.

Što je sve radio? Pete je predsjedao NBC Universal Internationalom od 2007. do 2011. gdje je izvještavao izvršnog direktora NBC Universala, Jeffa Zuckera (NBC Universal International je kompanija locirana u Londonu koja radi u 30 zemalja diljem svijeta i vrijedi 4 milijarde dolara).

Pete je bio zadužen za distribuciju filma i TV sadržaja, TV produkciju i kanale. Često je iskazao strateške i financijske probleme Upravnom odboru te odabirao i predstavljao sve transakcije spajanja i akvizicija. Pete je ostvario rast od 44% u samo tri godine te dovršio akvizicije u Japanu, Južnoistočnoj Aziji i Istočnoj Europi. Također je zaslužan za povećanje broja TV kanala od 12 na 70 te je izgradio Pay TV posao vrijedan 500 milijuna dolara. Produkcijski uspjesi uključuju “Downtown Abbey”, “Whitechapel” i “Zakon i red UK” (tri od ITV top 5 drama). Pete je pokrenuo i posao u filmu, DVD produkciji i kanalima u Rusiji koji je zabilježio rast s 5 na 10 milijuna dolara u tri godine.

U ranijim danima svoje karijere (1996. -1999.) Pete je bio potpredsjednik Polygram Filmed Entertainmenta za Kontinenalnu Europu i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Pete je oženjen, ima dva sina te se bavi motociklizmom, letenjem i razvojem nekretnina.

O čemu će govoriti na Weekendu? Fenomen globalnog uspjeha TV projekta više nije privilegija rezervirana za sjevernoameričke produkcijske kuće. To dokazuju aktualni primjeri latinoameričkih i turskih sapunica, španjolskih tinejdžerskih serija, te skandinavskih, francuskih i talijanskih kriminalističkih drama.
Može li naša regija svojim specifičnim pogledom na svijet, kao i specifičnim pogledom svijeta na regiju generirati sličan uspjeh? Koji oblik produkcije i distribucije može najviše odgovarati trenutnim trendovima na globalnom televizijskom tržištu? Je li u odgovoru na to pitanje važniji produkcijski ili kreativni aspekt projekata?


Ivan Stanković

Teorija velike nužde

@ivanstank

Ivan StankovicCommunis DDB, predsjednik (Srbija)

Tko je? U reklamnom je biznisu od 1979. godine, što ga vjerojatno čini jednim od najstarijih i najiskusnijih aktivnih ljudi iz ove profesije u regiji. Smatra se začetnikom novog pristupa radu s multinacionalnim klijentima u svim zemljama u regiji, kao i modernog pristupa i uvođenja svjetskog know-how u planiranje i korištenje medija.

Što je sve radio? Predavač je na brojnim konferencijama u svijetu, uključujući i WMF gdje je aktivan sudionik od samog početka. Prošle je godine vodio Hard Talk sa Željkom Mitrovićem. Profesor je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a ove je godine predavao i na MBA programu na Berlin School of Creative Leadership. Njegove su agencije osvojile brojne domaće i inozemne nagrade, a on osobno je dobitnik više priznanja. Nagradu za životno djelo i Grand Slam za ukupan stvaralački opus dobio je 2010. i 2011. godine.

O čemu će govoriti na Weekendu? Govorit će o Teoriji velike nužde na sreću i dobrobit čovječanstva. Svi znaju za Teoriju Velikog praska, a poznata je i Teorija kaosa, naravno, možda vjerujete i u Teorije zavjere… ali kakve god da jesu, teorije nam, nažalost, rijetko pomažu u svakodnevnom životu. Pred vama je jedna teorija koja vam, također, neće donijeti ništa, ali ipak će vam dati mnogo jer sve što nam je potrebno nalazi se već u nama. Potrebno je samo zagrijati stolicu. Dakle, Teorija velike nužde oslobađa od strahova, olakšava donošenje velikih odluka, opušta u napetim situacijama… kad je tvrdo, vrijeme je za Teoriju velike nužde. Teorija velike nužde otkriva gdje i kako najbolje ideje nastaju, ali pokazuje kako i gdje nestaju i zašto propuštamo prilike koje olako puštamo niz vodu… Teorija velike nužde oslobađa, opušta, olakšava, vraća osmijeh na lice i pomaže da ostavite nešto iza sebe…


Scott Thwaites

Twitter: #PowerofNow

@Sthwaites

Scott ThwaitesTwitter,  partner menadžer EMEA (Velika Britanija)

Tko je? Scott Thwaites je zadužen za upravljanje partnerima koji se bave prodajom Twittera diljem EMEA u svrhu zdravog rasta.

Što je sve radio? Prije Twittera, Scott je radio za Ad Dynamo u Južnoafričkoj Republici gdje je bio na čelu oglašavačkih operacija Twittera i igrao je važnu ulogu u postavljanju i vođenju prodajnog partnerstva za Ad Dynamovog Twittera u Južnoafričkoj Republici. Prije toga radio je na drugim pozicijama u Ad Dynamu kao npr. rukovoditelj glavnih projekata i direktor odnosa s klijentima. Scott je također bio na različitim pozicijama u kompanijama koje se bave tehnologijom i webom.

O čemu će govoriti na Weekendu? Scott će pokazati kako aktivnost na Twitteru kreira energetske učinke slične onima u stvarnom životu uzrokovane munjama i solarnom energijom. Munje su uzrokovane razgovorima o kulturnim događanjima, a solarna energija svakodnevnim razgovorima. Objasnit će kako brendovi i stručnjaci za marketing mogu iskoristiti tu moć kako bi utjecali na #PowerofNow.


Mark Tungate

The Epica Showcase

@MarkTungate

Mark Tungate 2Epica Awards, direktor izdanja (Velika Britanija/Francuska)

Tko je? Novinar, autor  i glavni urednik Epicae, jedine svjetske kreativne nagrade koju dodjeljuju novinari.

Što je sve radio? Mark Tungate domaćin je Epicainog međunarodnog žirija te uređuje godišnjak Epica Book. S preko 30 godina iskustva  u novinarstvu, autor je šest knjiga, uključujući Adland: A Global History of Advertising, te bezbroj članaka za izdanja iz cijelog svijeta, među njima i za The Times, The Financial Times, Advertising Age i Campaign. Pored toga, radio je i kao ghostwriter i copywriter za brendove kao što su Diesel, Guess i MTV.

O čemu će govoriti na Weekendu? Kao dio programa BalCannes dvorane Weekend Media Festivala predavanje o tome što je potrebno da kampanja bude uspješna i da osvaja nagrade, održat će direktor editorijala Epicae Mark Tungate. Iskustva Epicainog globalnog žirija i principe žiriranja ilustrirat će projekcijom 45-minutnog filma The Epica Showcase, s najboljim prijavljenim kampanjama i case studyjima.