Predstavljen novi krovni komunikacijski koncept hrvatskog turizma

Featured image

Direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić predstavio je na panelu „Mediteran kakav (ne) bi trebao biti“ novi krovni komunikacijski koncept hrvatskog turizma. Više stotina posjetitelja u dvorani Vikend moglo je vidjeti prve vizuale nove kampanje, kao i film kojim je objašnjeno kako se došlo do novog koncepta izraženog sloganom „Croatia, Full of Life“. Spotovi nove kampanje bit će predstavljeni sljedeći tjedan u Londonu, na velikoj prezentaciji hrvatskog turizma.

Krovni koncept nastao je prema rezultatima istraživanja koje je pokazalo da se Hrvatsku percipira kao netaknuto odredište sunca i mora, s malo dodatnih aktivnosti. Cilj nove kampanje je da Hrvatska postane mediteranski brend, prepoznat po izvrsnosti i različitosti životnih stilova. Taj se cilj namjerava ostvariti izazivanjem emocija koje izviru iz slogana „Full of Life“. Izrađeno je više različitih vizuala koji će se koristiti na različitim tržištima, ovisno o tome koliko je Hrvatska na tim tržištima poznata.

Sudionici panela izrazili su opreznu potporu prikazanim vizualima, pri čemu ga je otvoreno pohvalio Boris Žgomba iz tvrtke Uniline, dok je Tomislav Popović iz Maistre ocijenio da će biti koristan marketinški alat.

Prije prezentacije novog koncepta, održana je živahna rasprava u kojoj se najviše govorilo o uzrocima sezonalnosti hrvatskog turizma, preprekama za velike investitore i utjecaju online kanala prodaje. Ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je da se problem sezonalnosti rješeva postupno kroz program Hrvatska 365, koji već daje rezultate, dok je primjedbe velikih investitora koji žele razvijati elitni turizam odbacio tvrdnjama da su procesi administracije ipak ubrzani te da Hrvatska ionako ne želi elitni turizam, nego elitne destinacije.

Tomislav Popović upozorio je da je Zakon o turističkom zemljištu velika prepreka za investitore, dok je Siniša Topalović iz konzultantske tvrtke Horwath HTL negativno usporedio investicije u hrvatski i crnogorski turizam, navodeći podatak da je u Hrvatskoj u 2014. uloženo ukupno 295 milijuna eura, a u Crnoj Gori u samo jedan projekt više od 500 milijuna. Lorencin je uzvratio da ti podaci nisu točni te da su spomenuti projekti u Crnoj Gori dogovoreni „u četiri oka“. Pridružio mu se i investitor Nenad Bakić koji ne bi ni želio da Hrvatska slijedi crnogorski primjer, jer smatra da je Crna Gora velikim projektima već devastirala svoju obalu.

Kada je o online kanalima prodaje riječ, Tomislav Popović otkrio je da su prihodi Maistre putem Booking.com servisa porasli sa dva na 20 milijuna eura, ali su istodobno porasle i provizije. „Online partneri snažno rastu i ugrožavaju klasične tuoroperatera. Postajemo ovisni o njima, a provizije im se povećavaju“, požalio se Popović. Boris Žgomba ipak ne misli da ga online kanali ugrožavaju, jer i putničke agencije znaju koristiti internet.