Piero Poli: Bliski istok je digitalno tržište u brzom razvoju

Featured image

Piero Poli generalni je direktor Havas Worldwidea u Dubaiju, a u Rovinj je došao kako bi sudionicima 8. Weekend Media Festivala prenio kako izgleda komunikacijski biznis u tom globalnom gradu koji se u kratkom vremenu pretvorio u jedan od novih centara svjetskog biznisa i moći.  

Koje su vaše dužnosti i odgovornosti, a koja je razlika između Havas Digital Middle East i Španjolske?

Nedavno sam integrirao Havas Digital u Havas Worldwide (kreativna agencija za Havas) u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Vodim cjelokupnu agenciju i odgovoran sam za cjelokupnu viziju agencije te postavljanje i implementaciju misije, menadžment svih odjela agencije, vodstvo i savjete za starije klijente, inovaciju te razvoj i implementaciju novih komunikacijskih pristupa. Također sam odgovoran za razvoj strategija klijenata, nova poslovanja, postavljanje agencijskog budžeta i ciljnih skupina, profitabilnost agencije, cjelokupnu garanciju kvalitete i dostave, razvoj i menadžment odnosa sa strateškim partnerima, razvoj novih polja usluge te služim kao ključna točka integracije između ostalih Havas kompanija na Bliskom istoku (media i PR).
Bliski istok je digitalno tržište u brzom razvoju za klijente, potrošače i brendove. Iako je Španjolska zrelije tržište, Bliski istok vrlo brzo napreduje što je veoma uzbudljivo. Predstavljanje digitalnog pristupa na Bliskom istoku zahtjeva malo više nagovaranja nego u Španjolskoj, ali za izazove i prilike je vrijedno potrošiti dodatno vrijeme.

Živite u Dubaiju. Kako vam se sviđaju ljudi, tradicije i okruženje?

U Dubaiju konstantno istražujem nove stvari. Drago mi je bilo da je mnogo stereotipa o Dubaiju i Bliskom istoku ispalo neistinito. Iako je pomalo teško zavući se lokalnom stanovništvu  „pod kožu“, uživam istražujući kulturu i tradicije Dubaija i Ujedinjenih Arapskih Emirata i proučavanju načina kako komunikacija i marketing mogu postati relevantniji. To je zemlja koja se brzo razvija i grad čije stanovište postaje sve globalnije, a energija tog mjesta je opijajuća.

Koja je pozicija Dubaija na karti digitalnog marketinga, je li ispred ili kaska za svjetskim tržištem?

Rekao bih da je interesantan kandidat. Sve se više okreće prema globalnom tržištu, a velik dio digitalnog poslovanja obavljaju veći brendovi, posebice Emirates Airlines koji je može parirati bilo koje globalnom brendu.

Koja bi bila vaša tri glavna savjeta za ljude koji rade u digitalnim agencijama?

Ne razmišljajte samo o digitalnom aspektu poslovanja. Većina potrošača ne razmišlja na taj način, stoga ne smijemo niti mi. Zapitajte se kako digitalni pristup dodaje vrijednost potrošaču u najširem i integriranom smislu.
Budite znatiželjni. Znatiželja je jedna od najvažnijih karakteristika u marketingu, a posebice u digitalu. Pitajte se zašto su stvari takve kakve jesu i preuzmite odgovornost na sebe da saznate kako ih možete poboljšati, učiniti interesantnijim, kreativnijim i vrjednijim.
Budite marljivi i dobri prema ljudima. Ne možemo sve obaviti sami. Stvorite zdravu mrežu ljudi unutar kompanije i u njenoj okolini te pokažite svoju vrijednost vašim radom – ne vašim riječima. Pronađite konstruktivne načine za suradnju sa svima.

Po vašem mišljenju, koliko je važna integracija digitala u komunikacijski pristup brenda?

Moramo razmišljati u sklopu post-digitala. Ako se integracija još nije dogodila, onda je već prekasno. Ona je obavezna i o tome nema rasprave. To mora biti naša početna točka bez obzira na to gdje smo do sada bili i moramo krenuti naprijed hrabro i pametno.

Koja sljedeća velika stvar u svijetu digitala na koju bi agencije morale paziti?

Sve važnija postaje interakcija mobile podataka i sadržaja. Slijedi trend odmicanja od “TVC-a” i okretanje brendovima koji su relevantniji i značajniji potrošačima.