Nitko nikoga nije pojeo, niti hoće

Featured image

Predavanje  Tko je koga pojeo svojevrsni je nastavak priče iz ne tako davne 2010. godine kada je na Weekend Media Festivalu održana prva rasprava na temu kako velike medijske kuće, telekomi i tehnološke kompanije ulaze jedni drugima u područje poslovanja. Telekomi su tada ulazili u distribuciju sadržaja i užurbano postajali mediji, mediji i pružatelji usluga željeli su pristup broadband korisnicima, TV kuće su krenule na internet i mobile, a mnoge internet kompanije na TV, dok je IPTV je otvarao vrata telekomima i u svijet TV oglašavanja.

Razvoj tehnologije i samim time način konzumiranja informacija i sadržaja svakodnevno se značajno mijenja. Internet postaje dominantni medij i povlači sve više publike. Stoga je samo pitanje vremena kada će sav sadržaj biti dostupan online. Internet prometom za sad najviše dominira video sadržaj, što će se u budućnosti samo povećavati. Samim time nastaje i velika razlika između digital native consumera i klasičnih TV gledatelja. Od TV programa preživjet će samo live program.

Sve je popularnija  Catch up/Time shifting usluga, međutim, ona za sad još uvijek zahtijeva jako velika ulaganja te se značajne promjene očekuju tek kroz sljedećih nekoliko godina. Cilj je da takvih servisa bude sve više kako bi se smanjio trošak edukacije korisnika.

Panelisti su zaključili kako je cilj svih medija zajedno uspostavljanje racionalnog partnerskog odnosa u kojem svatko vidi svoju korist, a sve skupa s realnim troškovima.