Mediji neće prije izbora birati stranu, ali će pokušati nametnuti teme

Featured image

Vodeći hrvatski mediji neće jasno izraziti svoje potporu pojedinim političkim opcijama uoči predstojećih parlamentarnih izbora, ali neki od njih neće skrivati svoj stav, a iz njega će se moći iščitati i političke sklonosti.

Iako biranje strane prije izbora ne smatra provokativnim pitanjem, jer je to uobičajeno na Zapadu, glavna urednica Tportala Đurđica Klancir kaže da će oni neovisno pisati o svim temama, što je na sastanku s redakcijom podržao i predstavnik vlasnika, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković.

Za zamjenika glavnog urednika Jutarnjeg lista Gojka Drljaču ne dolazi u obzir da biraju stranu uoči izbora, ali to ne znači da neće pokušati nametnuti određene teme koje smatraju društveno važnima. Kroz svoj multimedijski projekt Prava pitanja namjeravaju proizvesti do 400 tekstova u Jutarnjem listu i 200-300 u Slobodnoj Dalmaciji, a otvorili su i podstranicu na svom portalu, sve s namjerom da forsiraju pitanja zaposlenosti, obrazovanja, zdravlja ili financijske sigurnosti.
Izvršni urednik Večernjeg lista Zdravko Milinović smatra tu ideju plemenitom, ali ne vjeruje da će imati značajniji utjecaj na izbore. Ni Večernjak neće birati opciju kao redakcija niti će to učiniti vlasnik, ali autori koji pišu za njih, dodaje Milinović, sigurno će odabrati stranu, neki jasno, neki manje jasno.

Telegram će jasno izreći svoj stav, najavio je glavni urednik Igor Alborghetti, i to po uzoru na Jutarnji list u vrijeme kada je on bio među vodećim ljudima tog medija. „Javno ćemo se izjasniti koga podržavamo kroz naše tekstove, ali ne vjerujem da će to imati velikog utjecaja, jer je velika većina ionako već odlučila za koga će glasati. Uloga medija dosta se precjenjuje, veći utjecaj danas imaju društvene mreže“, smatra Alborghetti.

S njim se velikim dijelom slažu Milinović i Drljača, koji ipak ne bi ni podcjenjivao moć medija, dok Đurđica Klancir ipak svjedoči kako ima situacija kada objava nekog teksta izaziva snažne reakcije, što ipak potvrđuje da mediji nisu nevažni.

Političari se više boje novinara nego što su novinari opasni, tvrdi Milinović, koji poziva na oprez zbog mogućih podmetanja političkog podzemlja, jer bi ono uoči izbora moglo konstruirati nove afere, a mediji bi trebali ostati po strani od takvih pokušaja iznošenja prljavog rublja. Drljača se slaže da u slučaju mutnih igara treba paziti da se sačuva integritet medija, dok Đurđica Klancir ne smatra da je iznošenje prljavog rublja političara loše samo po sebi, samo je važno da mediji tome odgovorno pristupaju.