Koliko gradovi mogu biti pametni? Pametniji nego sada

Featured image

Uvodnu riječ na panelu održao je regionalni direktor Schneider Electrica Darko Lopotar, objasnivši pojam pametnih gradova, način na koji gradovi zapravo postaju pametni te je naveo nekolicinu uspješnih primjera pametnih gradova u Europi. Pošto još uvijek u javnosti prevladava percepcija pametnih gradova kao futurističkih tvorevina, važno je napomenuti kako danas svaki grada može postati pametan s određenim ulaganjima u infrastrukturu i pametna rješenja uštede energije i centralizirane kontrole gradskih usluga.

Problem percepcije pametnih gradova u javnosti, konkretno percepcije hrvatske javnosti, obrazložio je Dražen Tomić, napomenuvši da je nastanak pametnih gradova trend koji će biti sve aktualniji u narednim godinama.

Stvaranje pametnih gradova je dugotrajan proces koji zahtjeva određene investicije i predanost projektu ali i garantira povratak investicije u vidu ušteda energije, unaprijeđene kontrole gradskim sustavima i općenito poboljšanih uvjeta života. Josip Aleksić iz Schneider Electrica detaljno je obrazložio koja su pametna rješenja dobar izbor za pametne gradove u razvoju te konkretna rješenja koja je Schneider Electric implementirao u sličnim situacijama. Važnost digitalne infrastrukture dodatno je komentirao Dražen Tomić koji je svjedočio samim početcima razvoja internetske mreže u Hrvatskoj te je bio među prvim korisnicima.

Temelj razvoja pametnih gradova predstavlja digitalna infrastruktura, pošto se čitav sustav kontrole gradskih sustava bazira na brzoj i pouzdanoj Internet mreži. Telekomunikacijska industrija često igra veliku ulogu u razvoju takvih infrastruktura, stoga je Hrvoje Išek iz Hrvatskog Telekoma detaljno objasnio koja konkretna rješenja implementiraju telekomi, kojim smjerom bi se trebali razvijati gradovi u Hrvatskoj i postoje li EU fondovi koji bi mogli biti iskorišteni u te svrhe.

O prilagodbi i načinu implementiranja pametnih rješenja govorio je Ivica Perica iz Deloittea, a objasnio je i prijetnju od cyber napada na pametne mreže te naveo mjere zaštite kojima se pametni gradovi štite od tih potencijalno katastrofalnih proboja sigurnosti.