Katarina Kostić: Gledamo vas dok gledate

Featured image

Mediji svakim danom nude sve veću mogućnost targetiranja po principu „odmah, ovdje i sada“. Sve više je kontekstualnih poruka i medija, veća je personalizacija stranica portala, a sve u cilju bliskije i relevantnije veze s potrošačima. Ipak, u moru sadržaja i mogućnosti postoji opasnost da krajnjem korisniku prenesemo „pogrešnu“ poruku „na pravom mjestu i u pravo vrijeme“. Svjedoci smo da se potrošači počinju sve više okretati od sadržaja koji im se nudi na svakom koraku, od cijele te „buke“ koja ih polako guši. Trenutak nečije pažnje je zato postao danas neprocjenjiv, pa je jedan od ključnih tehnoloških i medijskih trendova u 2015. godini kako izmjeriti i kvantificirati intimnost koju potrošač ostvari s određenim sadržajem.

I&F McCann Grupa, kao deo IPG mreže, na izvoru je najsvježijih globalnih saznanja iz sfere novih tehnologija, medija i ponašanja potrošača. Posvećeni smo tome da razumijemo i predvidimo na koji načine će svaka nova promjena i pojava utjecati na evaluaciju, planiranje i kreiranje medija u budućnosti. Na Weekend Media Festivalu Katarina Kostić predstavila je ATTENTV, jednu od novih naprednih usluga koja je usmjerena na utvrđivanje i mjerenje intimnosti između gledalaca i sadržaja. Konkretno, ATTENTV omogućava pasivno mjerenje pažnje i emocija pri gledanju video sadržaja na jednostavan i jeftin način, korištenjem web kamere kućnog računala.

Sa jedne strane, komunikacijska industrija suočena je sa sve većim izazovima koji su posljedica suvremenih tehnologija, medija i njihovog razvoja. S druge strane, upravo spoj medija i tehnologije nudi neograničene mogućnosti mjerenja, razumijevanja, kvantificiranja i, jako bitno, predviđanja efekata komunikacije.

ATTENTV kao spona tehnologije i medija nudi odgovore na konkretna pitanja koja nam pomažu u razumijevanju šta znači uspješna komunikacija.

Šta utječe na uspjeh video sadržaja?

Što su kvalitete vašeg videa?

Jesu li je dužina i trajanje video sadržaja važni? Jesu li broj lajkova i spominjanje, odnosno razmjena video materijala mjerilo uspjeha određenog video sadržaja?

Sadržaj koji gledamo, lajkamo, komentiramo i razmenjujemo postao je vrsta svojevrsne društvene razmjene koja nam pomaže da ostvarimo različite osobne, društvene i profesionalne ambicije. “Nama koji se bavimo ovom industrijom neophodno je da razumijemo kako i zašto se potrošači na određeni način ponašaju prema nekom sadržaju. Zato moramo biti posvećeni pomicanju granica, korištenju novih alata i znanja, uvođenju novih usluga, a sve u cilju boljeg razumijevanja, ali i bolje usluge prema našim klijentima. Moramo biti vizionari koji će predviđati trendove, radoznalo i hrabro se suočavati s novim tendencijama i promjenama”, poručuje Katarina Kostić.