Kako se preživjeti tehnološku revoluciju u medijima

Featured image

Svijet se značajno mijenja, a novinarstvo koje je godinama poslovalo po ustaljenim poslovnim modelima zahvaćeno je vrtlogom promjena. Prebacivanje vijesti na online platforme i ustrajna ekonomska kriza prisiljavaju novinarsku struku da potraži nove poslovne modele i načine financiranja. O novim načinima preživljavanja novinarstva u promjenjivoj okolini na Weekend Media Festivalu govorili su Marko Biočina iz Jutarnjeg lista, Ivona Čulo iz Adria Media Zagreb, Marijan Jurenec direktor Planet TV i Mihailo Ponjavić direktor prodaje Media Impact Srbija.

Danas sve migrira prema digitalu, u tome se slažu svi govornici. Fokus prelazi s klasičnog stvaranja sadržaja kao glavnog izvora prihoda prema native advertisingu koji se pokazao kao dostojna zamjena, a u rastu je i trend video oglašavanja na koji se postupno prebacuju i mediji iz regije. Jedno je sigurno, doba jednodimenzionalnog stvaranja sadržaja je gotovo, klijenti od svakog medija sada zahtijevaju integrirane marketinške komunikacije.

„Više nije ključan content, već kontekst u kojem taj sadržaj plasiramo korisnicima. Mi smo sada bliži korisniku nego ikad i naš je zadatak, barem iz perspektive print medija, da plasiramo relevantan sadržaj, u pravo vrijeme na pravim platformama. Unatoč tome, prijeti nam opasnost da sadržaj koji plasiramo na webu ‘pojede’ sadržaj za print jer neki još nisu svjesni da su online i print dva različita medija, što znači da je potrebno prilagoditi sadržaj za svaki od njih“, rekla je Ivona Čulo.

Iz perspektive print medija javlja se problem tehnoloških ograničenja print izdanja i mogućnosti odabira sadržaja od strane korisnika, što čini prethodno pakirane komplete sadržaja poput dnevnih novina pomalo zastarjelim. Čitatelj sam odlučuje što ga zanima te iz kojih izvora će dobiti informacije što znači da više nije dovoljno plasirati uobičajen paket sadržaja, već prevladava borba za pažnjom čitatelja.

„Tehnološka revolucija u medijima je počela i prije ekonomske krize, tako da promjene koje proživljavaju mediji nisu nužno uzrokovani potrebom da nađu nove izvore prihoda, već prirodnim tijekom tehnološkog razvoja koji korisnicima pruža veću mogućnost odabira. Nije neobično da se mediji okreću i projektima koji nisu striktno vezani za novinarsku struku, čest je primjer uključivanja medija u event management koji se znao pokazati kao izrazito profitabilan, a ponekad je čak i nadjačao profite klasičnog medijskog oglašavanja“, dodao je Marijan Jurenec.