Igre su moćan alat za poticanje određenih ponašanja

Featured image

Elizabeth Lane Lawley s uglednog američkog fakulteta Rochester Institute of Technology na ovogodišnjem je Weekendu održala radionicu pod nazivom ‘Igrom do prijestolja’, na kojoj je govorila o tome kako gaming može doprinijeti turizmu i kako ga koristiti u reklamnoj industriji.

Na RIT-ju predajete kolegij Uvod u interaktivne medije, a ujedno ste i voditeljica laboratorija za programiranje u društvenim mrežama u RIT MAGIC centru. Čime se tamo bavite?

Društveno računarstvo moglo bi se objasniti kao korištenje računala pri povezivanju s ljudima, umjesto jednostavne razmjene informacija. To uključuje alate kao što su e-mail, video chat i slanje izravnih poruka kao i društvene mreže. Također, uključuje internetske stranice koje se fokusiraju na sadržaj stvoren od strane korisnika, kao što su YouTube i TripAdvisor. U laboratoriju proučavamo korištenje i razvoj tih alata te načine na koje mogu unaprijediti ljudsku komunikaciju i međuodnose.

Koja je uobičajena zabluda kada govorimo o igrama?

Mnogi misle da kada govorimo o igrama mislimo na videoigre te da je tipični igrač tinejdžer koji bulji u ekran u zamračenoj sobi, ali to nije točno. Kada predajemo dizajn igara na RIT-ju, uvijek počinjemo s društvenim i kartaškim igrama te pričamo o dugoj i bogatoj prošlosti igara. Trenutno su odrasle žene jedna od najvećih skupina koja najviše igra računalne igre! Cilj igara koje moji kolege i ja gradimo je izvući ljude iz njihovih kuća, a ne ih zatočiti ispred TV ili računalnog ekrana.

U kojim se sve smjerovima industrija igara razvija i kako to može pomoći marketinškoj i reklamnoj industriji?

Igre se sve više fokusiraju na mobilne platforme i na zajedničku igru. Virtualna stvarnost je trend koji sve više raste, kao i proširena stvarnost. Igre su vrlo moćan alat za poticanje određenih ponašanja. Upravo je iz tog razloga „gamification“ postigao toliki uspjeh proteklih godina. Što kada biste mogli potaknuti djecu da s jednakim uzbuđenjem skupljaju turistička odredišta i atrakcije kao što skupljaju Pokemone? Ili koristiti igre da promovirate određena odredišta i privučete nove posjetitelje? Na Weekend Media Festivalu govorit ću o načinima na koje igre mogu potencijalne turiste zainteresirati za destinacije i angažirati ih.

Kako nam igre mogu pomoći u stvarnom životu i kakvu im budućnost predviđate?

Igre se mogu vrlo efikasno koristiti za učenje, a mogu pomoći i sa zdravljem, od kognitivnih poteškoća (kroz igre koje vježbaju mozak kao Lumosity) do pretilosti (kroz aktivne igre kao Dance Dance Revolution, Wii Fit ili alate kao što je FitBit). Budućnost igara, po mom mišljenju, uključuje integraciju razigranog ponašanja u dnevne aktivnosti te dizajniranje igara koje ispunjavaju potrebe sve šire demografske skupine igrača.