Filmom do promocije Hrvatske

Featured image

Product placement te promocija profesija i lokacija već dulje vrijeme prevladavaju u američkoj kinematografiji, čak do te mjere da su brendovi u filmovima postali standardna praksa. Bilo da se radi o američkoj mornarici u Top Gunu, Mustangu iz Transformera ili brojnim fashion brandovima iz Seksa i grada, filmovi postižu veliki uspjeh kad se koriste u promotivne svrhe. Na panelu „Reci to filmom“ govornici Arsen Oremović, Saša Hribar, Ognjen Sviličić, Ivan Maloča, Hrvoje Hribar i Boris Beker su raspravljali o moći filma kao oglašivačkog i promotivnog alata.

„Film je zadnje utočište mira u ljudskom životu i upravo zato predstavlja odlično mjesto za plasiranje proizvoda. Ljudskom oku su dovoljne tri sekunde da uoči proizvod na ekranu, stoga kratkotrajni prikazi branda ne lome imerziju u samu radnju filma ali su ipak dovoljni da utječu na ljudsku percepciju“, rekao je Boris Beker.

Za razliku od Amerike, Hrvatska još nema praksu product placementa u filmovima, ali se kao turistička destinacija sve više i više promovira kroz snimanja popularnih serija poput Igre prijestolja ili nove obrade filma Winnetou. Upravo na taj način se Hrvatska ubacuje u globalnu svijest i postaje važnim dijelom, ne samo hrvatske, već i svjetske kinematografije.

„Hrvatska povijest i kultura je veoma živopisna ali joj nedostaje onaj element pop kulture koju veoma uspješno plasira SAD u svojim filmovima. Dakako, populariziranje naše kulture ne znači isključivo da se treba prikazivati u pozitivnom svjetlu. Važno je državu prikazati u pravom svjetlu pošto je do sada Hrvatska nije znala ‘igrati samu sebe’, već je konstantno nastojala oponašati provjerene pristupe stranih kinematografija koje se zapravo ne mogu primijeniti na naše podneblje,“ dodao je Arsen Omerović.