Budućnost reality showa je sigurna: jeftin je, popunjava program i privlači publiku

Featured image

Najveći TV hitovi su sitcomi, Plodovi zemlje, Big Brother i Pinkove Zvijezde, prema mišljenju četvoro sudionika panel rasprave „Greatest TV Hits“. Kako se nisu složili oko najvećih hitova, tako su se čelnici triju komercijalnih i jedne javne televizije razišli i oko ocjene reality showa i regulacije sadržaja u njima.

Za Mariju Nemčić s HRT-a najveći hit su Plodovi zemlje, jer traju 50 godina u stalnom terminu, istom formatu i još uvijek su među 10 najgledanijih emisija nedjeljom na ovim prostorima. Kada je o reality showu riječ, ona se slaže da je privilegij raditi na javnom servisu, pa im ne pada na pamet da proizvode Big Brother, ali velike su i obveze. Iako talent show The Voice ne spada u te obveze, Marija Nemčić smatra da je opredjeljenje da se rade najuspješniji formati u skladu s javnim interesom. „The Voice nije sam po sebi komercijalan, ali to je show u kojem nitko nije ispao budala, pa nema nijednog razloga da uspije, prema parametrima koji se danas koriste za takve emisije“, tvrdi Marije Nemčić, koja bi voljela da i RTL proizvodi više zahtjevnijeg dramskog programa, a ne samo sapunice.

Predsjednik Uprave RTL-a Henning Tewes slaže se da bi njegova televizija trebala povećati dramsku produkciju i biti ambicioznija u kreativi. Uočava, međutim, i suprotan trend u kojem hrvatske komercijalne televizije velikim ulaganjima u dramski i informativni program preuzimaju ulogu javne, a javni servis postaje sličniji komercijalnima. Otkrio je da je RTL htio kupiti licencu za The Voice, ali Marija Nemčić je bila brža, na što mu je Nemčić odgovorila da RTL to ionako ne bi producirao na razini HRT-a. „Ne bismo ni kupili licencu kad ne bismo mogli producirati tako da Marija bude zadovoljna“, odgovorio je Henning kojemu je, očekivano, među najvećim TV hitovima Big Brother, ali još više emisije formata Idols, koje smatra najvećim TV hitom svih vremena.

Za Manju Grčić iz Antenna Grupe najveći hitovi su sitcomi poput Prijatelja i Seinfelda, ali eru velikih hitova smatra završenom, jer se sada radi više formata s mnogo kraćim rokom trajanja. „Luksuz javnog servisa je da radi najzahtjevnije produkcije, dok se komercijalnim televizijama na ovako malim tržištima ne isplati razvijati originalne formate, jer je to veliki posao za timove od 100 ljudi“, kaže Manja Grčić.

Srednje rješenje izabrali su na Pink televiziji, čiji potpredsjednik Ivan Vlatković kaže da su s licencama imali loša iskustva, jer su vrlo skupe, a nisu ih smjeli prilagođavati lokalnom tržištu. „Borba s javnim servisima je vrlo neravnopravna. U Srbiji komercijalne televizije zajedno zarađuju 20-25 milijuna eura, a javni servis to isto radi sa 80 do 100 milijuna“, naveo je Vlatković. Zbog toga i zbog loših iskustava s licenciranim emisijama, odlučili su raditi prilagođene formate, poput Pinkovih Zvijezda i Zvjezdica, koje Vlatković smatra najvećim hitovima, jer su imali i do 40 posto sharea na Pinkovim tržištima. Prilagođene formate pokušavaju i prodati, razgovaraju s RTL-om, a kupce traže i u zemljama poput Libanona i Saudijske Arabije.

Reguliranje sadržaja po terminima u Hrvatskoj i Srbiji je vrlo različito, što se pokazalo posebno kontraverznim u nekim reality show emisijama. U Srbiji je regulativa liberalnija, dok je Hrvatska vrlo strogo regulirano tržište, što Henning Tewes načelno smatra dobrim, unatoč nedavnim lošim iskustvima s Big Brotherom. „Bolje je imati stroga pravila, nego nikakva pravila“, kaže Tewes.

Manja Grčić se slaže s ocjenom da je Srbija po tom pitanju liberalnija, pa se tako reality Parovi, po njezinom mišljenju, ne bi mogao prikazivati u istom terminu nigdje u Europi. No, budućnost realityja je sigurna, jer je jeftin, popunjava i po 10-12 sati programa dnevno, a privlači publiku.

Međutim, to može biti i dvosjekli mač, upozorava Ivan Vlatković, navodeći primjer reality showa Farma koji se prikazivao na Pinku i po više od 10 sati dnevno. Iako je to privuklo veliki broj gledatelja, drugi dio je zbog Farme prestao gledati Pink, a njih je nakon završetka Farme bilo teško vratiti.