Budućnost profesionalne fotografije

Featured image

Naslov predavanja „Budućnost profesionalne fotografije“ potaknut je činjenicom da se profesionalnoj fotografiji (naročito od 1990. do danas), uopće ne pridaje medijska i stručna pažnja. Možda je najbolja ilustracija, kaže Damir Fabijanić, činjenica da je ovo ujedno i prvi WMF na kojem se govorilo o tako važnoj temi kao što je fotografija.

Razumjeti fotografiju u današnjem kontekstu ubrzanja vremena i svakodnevnih novih tehnoloških rješenja nije nimalo lako. Stoga je Fabijanić jasnim, kratkim i sažetim osvrtom na povijest i sadašnjost fotografije ponudio platformu za razumijevanje onoga što možemo očekivati od (prvenstveno profesionalne) fotografije u budućnosti.

“Činjenica je da, kao u rijetko kojem području, amaterski rezultati svaki dan sve više i više konkuriraju profesionalnim, a da se nitko nikada nije ozbiljnije pozabavio ovom temom”, rekao je Fabijanić

Ideja predavanja je da svi profesionalci iz medija pokušaju zapamtiti bitno, tj. da im nakon predavanja ostanu jasno u pamćenju logičke i vizualne informacije (teze) o temi fotografije. To su ujedno teze koje će pokušati objasniti probleme koji se zbog karaktera lake tehnološke dostupnosti i samim time neizbježne površnosti potpuno zanemaruju.