Banke nam za pet godina vjerojatno neće biti potrebne

Featured image

Clockwork je agencija za digitalno angažiranje, grupa savjetnika, dizajnera i developera koji se trude uvijek pronaći temeljni problem i na neki način gurati klijente ka pronalasku rješenja. Otkad je u Clockworku, Mark Dek je razvio nekoliko novih stručnih područja. Prvo područje je inovacijski menadžment, točnije pomaganje organizacijama kako bi postale što inovativnije uključivanjem njihovih zaposlenika i potrošača. Drugo područje je uočavanje trendova i njihovo apliciranje u usluge i proizvode naših klijenata. Neki od najzanimljivih tehnoloških trendova na kojima trenutno radi su The Internet of Things, Artificial Intelligence i Blockchain.

Je li budućnost bankarstva stvarno toliko šokantna i moramo li se zabrinuti?

To potpuno ovisi o tome radite li u banci. Upravo obrnuto! Ako radite u banci, trebali biste raditi na implementaciji Blockchaina, trenirati umjetnu inteligenciju da obavlja vaš posao, angažirati se oko startupa, ponovno sagraditi banku kao platformu koja je otvorena prema davateljima financijskih usluga i dobro promisliti što bankarstvo znači millenialsima dok se rješavate zastarjelih praksi i strategija. Bill Gates je jednom izjavio: “bankarstvo je ključno, banke nisu.”
Rezultati nedavnih istraživanja pokazali su da se mlađe generacije slažu: 1 od 3 millenialsa smatra da im banka neće biti potrebna za 5 godina, a vjerojatno su u pravu. U teoriji, Blockchain tehnologija može banke učiniti vrlo zastarjelima. Predviđam da ćemo živjeti u svijetu gdje nijednu banku nećemo smatrati “prevelikom da bi propala”. Dodajte tome činjenicu da su ljudi diljem svijeta uzrujani prema bankama zbog financijske krize i da, rekao bih da bi se banke trebale zabrinuti…